Loading
THE CITY RESIDENCE

AKTİVİTELER

Çanakkale şehrinin merkezinde bulunan apart otelimiz, Aynalı Çarşı'ya 100 metre, Deniz müzesine 150 metre, Cumhuriyet meydanına 100 metre, İskele kordona 150 metre mesafededir.

Aynalı Çarşı

İkinci Abdülhamid'in padişahlık döneminde 1889 yılında, padişahın emriyle Çanakkale'de tanınan ve sevilen Yahudi ailelerinden birine dahil olan “İlya Halyo” tarafından inşa ettirilmiştir.

Doğruluğu belirlenememiş bir iddia ise Aynalı Çarşı’nın çok daha önceleri yapıldığıdır.

17. yüzyılın önde gelen gezginlerinden olan Evliya Çelebi'nin eseri Seyahatname’ de Aynalı Çarşı'dan söz edilmektedir. Ve iddiaya göre İlya Halyo söz konusu çarşıyı inşa etmemiş onartmış ve kullanıma açmıştır. Fakat belirtildiği gibi bu iddia doğrulanabilmiş değildir.

Aynalı Çarşı 1915’in Mart ayında Gelibolu çıkartması sırasında düşmanlar tarafından bombardımana uğramış ve yangınlarla tahrip olmuştur. 1918-1921 yıllarında ise Çanakkale'yi işgal eden İngilizler, atlarının barınak olarak Aynalı Çarşı'yı uygun görmüş ve ahır olarak kullanmışlardır.

Truva Atı

1871'de amatör arkeolog Heinrich Schliemann tarafından keşfedilen antik şehrin kalıntılarında, ilerleyen zamanlarda gerçekleştirilen kazılar sonucu, aynı yerde yedi kez -farklı dönemlerde- kent kurulduğu ve farklı dönemlere ait 33 katman olduğu saptanmıştır. Şehrin bu karmaşık tarihsel ve arkeolojik yapısı, daha kolay inceleyebilmek için kent tarihsel dönemlere göre sırayla roma rakamlarıyla ifade edilen 9 ana bölüme ayrılmıştır. Bu ana dönemler ve bazı alt dönemler şu şekildedir;

Troya-Hisarlık planı ve dönemlerine göre eserler
Troya I 3000-2600 (Batı Anadolu EB 1)
Troya II 2600-2250 (Batı Anadolu EB 2)
Troya III 2250-2100 (Batı Anadolu EB 3)
Troya IV 2100-1950 (Batı Anadolu EB 3)
Troya V (Batı Anadolu EB 3)
Troya VI: MÖ 17. yüzyıl – MÖ 15. yüzyıl
Troya VIh: Geç Tunç Çağı MÖ 14. yüzyıl
Troya VIIa: ca. MÖ 1300 – MÖ 1190 Homerik Troya dönemi
Troya VIIb1: MÖ 12. yüzyıl
Troya VIIb2: MÖ 11. yüzyıl
Troya VIIb3: yaklaşık MÖ 950
Troya VIII: MÖ 700 Helenistik Troya
Troya IX: Ilium, M.S. 1. yüzyıl Roma Troyası

Çanakkale Şehitleri Anıtı

Yapımına 1952 yılında karar verilen ve temeli 17 Nisan 1954 tarihinde atılan anıt 21 Ağustos 1960 günü açılmıştır. Anıt için 1944 yılında yapılan yarışmayı mimar Feridun Kip, Doğan Erginbaş, İsmail Utkular ve mühendis Ertuğrul Barla'nın projelendirdiği eser kazandı. Finansal nedenlerden dolayı yapımı birkaç defa durdurulan anıtın 15 Mart 1958 tarihinde sadece gövde kısmı tamamlanabildi. Bu arada Milliyet gazetesi tarafından ülke genelinde bağış kampanyası düzenlendi.

Resmi açılışı 21 Ağustos 1960 tarihinde yapılan anıtın altında Savaş Eserleri Müzesi, yanında Mehmetçik Anıtı ve Türk Şehitliği bulunmaktadır. Morto Limanı ile Çanakkale Boğazının girişi arasındadır. Bu yapıtın fikir babası, Atatürk'ün silah arkadaşı ve ilk askeri pilotu Emin Nihat Sözeri'dir. Sözeri, yapılması için gerekli olan paranın bulunabilmesi için onlarca yıl mücadele vermiş sonunda bu abideyi 253 bin şehidin anısına, milletimize armağan etmiştir.Üzerinde 25x25 m kaide yer alan 4 ayak üzerine oturtulmuş olan yapının yüksekliği 41,7 metredir.Ayakların genişliği 7,5 metredir.Anıt tümüyle 62,5 metrekarelik bir alanı kapsamaktadır.

Saat Kulesi

Çanakkale Saat Kulesi Sultan II.Abdülhamid döneminde 1897-1898 yılında Cemil Paşa tarafından yaptırılmıştır. Bazı kaynaklarda da Çanakkale Konsolosu veya tüccarı İtalyan Vitalis Gaptirole’nin saat kulesinin yapımı için on bin altın gönderdiği yazılıdır.

Saat Kulesi kare planlı, aşağıdan yukarıya doğru incelen prizma planlıdır. Kesme taştan yapılmış olan kule bir balkon, üç silme ile dört bölüme ayrılmıştır. Bunun üzerine de çanın asıldığı çokgen gövdeli bir köşk yerleştirilmiştir. Bu köşkün altında dört yöne doğru yuvarlak kadranlı birer saat bulunmaktadır.

Çanakkale Kordon

Çanakkale Boğazı kenarında bulunan kordon boyunca çeşitli çay bahçeleri, kafe ve restoranlar, Çanakkale'ye gelen misafirlerin ilgisini çekmektedir.

Her mevsim farklı bir güzelliği bulunan Çanakkale'miz, aynı zamanda 18 Mart üniversitesinin 30.000 öğrencisiyle genç bir nüfus ortalamasına sahiptir.

Çanakkaleye geldiğinizde kordonu görmeden eşsiz boğaz manzarası karşısında çayınızı yudumlamadan geri dönmeyin.

Çimenlik Kalesi

Çimenlik Kalesi (Kale-i Sultaniye); Kilitbahir Kalesinin tam karşısında, boğazın en dar yerine İstanbul’un fethinden sonra Fatih Sultan Mehmet tarafından, Yakup Bey nezaretinde, 1462 yılında inşa ettirilmiştir. Kilitbahir Kalesi’nin tam karşısında Sarıçay’ın yanındaki düzlüğe inşa edilen Kale-i Sultaniye, yaklaşık olarak kare planlıdır.

Belirli aralıklarla çokgen ve dairesel planlı kulelerle desteklenmiştir. Bir dış kale ve iç kaleden oluşmaktadır. İçerisinde iki cami, bir cephanelik ve koğuşlar bulunmaktadır. Denize bakan kısımları XIX.yüzyılda yıkılarak tabyalar inşa edilmiştir. Şu an askeri müze olarak kullanılan kale sağlam bir şekilde bugünde ayaktadır.